Når du bygger din egen hjemmeside, er der tre ting, du skal bruge for at bygge et grundlag. Disse er et domænenavn, en webhost og et CMS-system. Det er sidstnævnte, vi skal se nærmere på i dag i form af den populære platform WordPress.
Inden vi går videre til, hvordan du installerer WordPress og kommer i gang med din WordPress hjemmeside, så lad os se nærmere på, hvad WordPress er, samt hvorfor denne platform er blevet så populær at bruge på hjemmesider.
Hvad er WordPress?
WordPress er en gratis CMS-platform, der gør det meget nemt at bygge en ny hjemmeside. Et CMS-system er den ramme, der styrer din hjemmeside i baggrunden. Det er systemet, du vil bruge til at publicere indhold, ændre udseendet og ikke mindst til at styre diverse udvidelser gennem kontrolpanelet.
Der findes en række forskellige CMS-systemer på markedet, men få kan matche WordPress med hensyn til funktionalitet og tilgængelige udvidelser på platformen. En af de ting, der har gjort WordPress til det mest populære CMS-system, er, at du nemt kan oprette din egen hjemmeside ved hjælp af forskellige skabeloner.
På den måde kan du lancere en hjemmeside på få timer uden behov for viden om programmering og design. Det eneste, du skal gøre, er at vælge mellem de tusindvis af tilgængelige skabeloner og udvidelser og derefter uploade dem til dine sider. Vi vil gå mere i detaljen om, hvordan dette fungerer senere i artiklen.
Sådan bygger du en WordPress-hjemmeside
Når du skal lancere din egen hjemmeside, er der nogle grundlæggende ingredienser, du skal bruge først. Vi vil derfor se nærmere på, hvad du har brug for af forskellige tjenester, og derefter se på, hvordan du udfører selve installationen af Wordpress på hjemmesiden. Det vigtigste her er at bemærke, at det i de fleste tilfælde ikke vil tage mere end et par timer fra start til slut, men det afhænger af funktionalitet, design og hvor velforberedt du er.
Du skal også være opmærksom på, at det forudsætter, at du allerede har et webhotel og domæne på plads. Grunden til dette er, at nogle udbydere bruger et par timer, fra man køber et domænenavn og webhotel, til hjemmesiden rent faktisk bliver synlig online. Derfor vil du måske gøre dette som det første trin.
Fortsæt med at læse for at lære, hvordan du bygger en meget enkel hjemmeside, uden at det koster en formue i hverken tid eller penge.
Find et godt domænenavn
Den første og måske vigtigste ting, du kan gøre, er at vælge, hvilket domænenavn der skal linkes til din hjemmeside. Der er få begrænsninger her, men et godt navn skal være så kort og enkelt som muligt. Skal du lave en blog eller hjemmeside, vil det være naturligt, at domænenavnet er knyttet til det indhold, du finder på hjemmesiden.
For eksempel indeholder en informativ side om oprettelse af en WordPress-hjemmeside fortrinsvis bogstaverne WP i navnet. Hvis vi derimod skulle lancere en blog, ville temaet og indholdet spille ind.
Uanset hvad du ender med, bør du tænke grundigt over, hvilket domænenavn du skal vælge. Du kan ændre meget på dine websider undervejs, men du vil ikke kunne ændre et domæne senere. Dette er knyttet til din hjemmeside, så længe den er tilgængeligt online. Læs gerne op på, hvad lignende hjemmesider har gjort med deres domænenavn, eller find inspiration til navne fra konkurrenter. Husk, at et domænenavn ofte er det første møde, en besøgende har med din hjemmeside, så det skal være enkelt, men samtidig unikt.
Booking af domæne og webhotel
Når du har tænkt længe over, hvilket domæne du skal bruge på din hjemmeside, er det tid til at sikre dig adgang til det relevante navn. Du skal også bruge et webhotel, men dette kan bookes samtidig med, at du køber adgang til et domæne. For at gøre det nemmere at illustrere, hvordan du kan installere WordPress og lave din første hjemmeside, har vi valgt at tage udgangspunkt i en bestemt udbyder af hosting.
I dette tilfælde faldt vores valg af webhost på Hostinger.com. Det er en virksomhed, der er velegnet til både nye og erfarne WordPress-designere. En af de ting, der vejede tungt ved denne beslutning, var, at Hostinger tilbyder stabile servere, lave omkostninger og ikke mindst et interface, der er særdeles velegnet til WordPress. Vi vil derfor tage udgangspunkt i Hostingers tjeneste, når vi fortsætter vores guide.
Bedst for langt de fleste
4.7/5
Nøgletal
Pris fra: 9,99 USD/måned
Gratis prøveperiode:
Det, vi godt kan lide ved Hostinger
Hostinger tilbyder ikke kun fremragende hosting, men også fremragende oppetid på alle sine tjenester. Dette kombineret med lave priser har gjort Hostinger til en vinder både for omkostningsbevidste iværksættere og dig, der skal til at oprette en ny hjemmeside. Perfekt til dem, der skal holde sig inden for et stramt budget, men ikke vil gå på kompromis med kvaliteten.
Fordele
- God kundeservice
- Meget god oppetid under vores test
- Høj ydeevne og lave priser
Ulemper
- Mangel på kundeservice over telefonen
- Tilbyder ikke dedikeret servere
Så du har fundet dit foretrukne domæne og ønsker at sikre dig adgang til dette navn. Her tilbyder Hostinger en lang række forskellige pakker, men i vores tilfælde er webhosting en god mulighed. Så betaler du for webhosting, men du får gratis domæne og SSL-certifikat med i købet – hvilket er et godt tilbud til dig, der gerne vil holde udgifterne så lave som muligt.
Installation af WordPress hjemmeside
Når du har købt adgang til webhosting og sikret det domæne, du ønsker, er du klar til at tage næste skridt på vejen til en god hjemmeside. Det første, vi skal gøre, er at installere WordPress på vores webhost, så vi kan bruge det som et CMS. For de af jer, der er mere teknisk interesserede, vil det være godt at vide, at WordPress kræver en webhost med PHP 5.2.4 eller nyere, og en MySQL-database version 5.0.15 eller nyere.
Når det er sagt, skal du højst sandsynligt lede efter en udbyder, der IKKE kan installere WordPress, frem for at lede efter en, der tilbyder denne funktion. Det betyder også, at du kan bruge denne procedure hos andre hostingudbydere, men vi har valgt at holde os til Hostinger af illustrative årsager.
Installation af WordPress med Hostinger
Hostinger tilbyder 1-klik installation af WordPress, hvilket betyder, at du kun behøver at vælge nogle få indstillinger, så gør hjemmesiden resten af arbejdet for dig. Før du kan bygge en WordPress-hjemmeside, skal du have adgang til Hostinger, men har du læst helt hertil, går vi ud fra, at du har sørget for dette. Nedenfor kan du se, hvordan du opretter en hjemmeside på fire nemme trin.
- Gå til dit Hostinger-kontrolpanel
- Find funktionen Auto Installer, der er angivet i dit kontrolpanel.
- Indtast WordPress i søgefeltet, og vælg den mulighed, der vises
- Udfyld de relevante detaljer for din hjemmeside som følger:
URL – Vælg, hvor du vil have WordPress til at installere
Language – Vælg det sprog, du vil have WordPress på. Her anbefaler vi, at du vælger dansk for danske hjemmesider, og engelsk for engelske hjemmesider
Opret administratorbruger – opret en admin-bruger, der får adgang til dit CMS-system med fuld funktionalitet. (NB: Brug en stærk adgangskode, da uønsket adgang her kan forårsage stor skade på din hjemmeside)
Administrator e-mail – Angiv, hvilken e-mail der skal bruges til at gendanne hjemmesiden og andre afgørende funktioner.
Hjemmesidetitel – Her angiver du, hvad du ønsker, at din hjemmeside skal hedde online. I de fleste tilfælde er dette kun det samme som URL uden.com/.dk.
Hjemmesideslogan – Her kan du indtaste, om din hjemmeside skal have et slogan synligt online. Dette vil være synligt som en underoverskrift under din titel.
- Når du har udfyldt de nødvendige oplysninger, skal du trykke på installer.
Nu vil Hostinger gøre resten af arbejdet, og din hjemmeside vil være klar til brug på få minutter. Dette giver dig tid til at læse videre om, hvad du ellers skal gøre, når dit websted er klar til brug.
Bedst for langt de fleste
4.7/5
Nøgletal
Pris fra: 9,99 USD/måned
Gratis prøveperiode:
Log ind på dit WordPress-dashboard
Du får besked, når Hostinger er færdig med installationen, og dit kontrolpanel er klar til brug. I de fleste tilfælde vil denne installation kun tage et par minutter, men det kan tage lidt længere tid, hvis serveren oplever tung trafik på det tidspunkt. Vores tidligere erfaring er, at Hostinger er en meget hurtig installation, men du kan altid tage kontakt, hvis du er usikker.
Når meddelelsen om, at installationen er fuldført, vises, er det tid til at logge på dit kontrolpanel. Alt efter hvilket tema du har valgt, finder du et link på forsiden, der fører dig til login. Dette er dog anderledes med forskellige temaer, og nogle vil derfor kræve, at du bruger en URL frem for et klik på forsiden.
Heldigvis er det ikke svært at finde login på din WordPress-side, og i de fleste tilfælde skal du kun tilføje / wp-admin / til din URL. For eksempel domain.com/wp-admin/
Dette link fører dig videre til en login-skærm, hvor du kan vælge, hvilken bruger du vil logge ind med. Her logger du på med den admin-bruger du oprettede under installationen. Du kommer nu til kontrolpanelet på din hjemmeside.
Se nærmere på dit dashboard
Du kommer nu ind på, hvad der i praksis er baggrunden for din hjemmeside. Her vil du kunne ændre udseendet, installere udvidelser, udgive sider, ændre temaer og poste indhold. Der er også en oversigt over de forskellige sider, du laver, andre temaer tilgængelige på WordPress platformen, og ikke mindst kan du lave ændringer i menuen på din hjemmeside.
Installation af temaer og udvidelser
Bedst til WordPress-brugere
4.0/5
Nøgletal
Pris fra: Gratis
Gratis prøveperiode: Ja
Det, vi godt kan lide ved Elementor
Elementor passer til dig, der ønsker at integrere et hjemmesideprogram med WordPress. Du har adgang til mange færdige skabeloner, som du kan tilpasse ved hjælp af træk-og-slip-funktionen. Dette giver dig adgang til WordPress’ mange fordele til CMS, blogging og publicering uden at skulle kode eller bruge webdesigner til at skabe vidunderlige landingssider. Du kan udvide webstedet yderligere med plugins til f.eks. netbutik, hvis du ønsker at tilbyde betalingsløsninger.
Fordele
- Kan bruges på tværs af alle temaer
- Træk-og-slip-funktion
- Rimelig pris fra $ 49 per år
Ulemper
- Hjemmesideprogram kan hænge
- Låst til WordPress-platformen
En af de ting, der har gjort WordPress til en meget populær CMS-løsning, er muligheden for at installere forskellige temaer uden behov for programmering. Her anbefaler vi at bruge det populære Astra WP-tema kombineret med Elementor Pro-udvidelser. Dette er et meget fleksibelt tema, der giver dig mulighed for at tilpasse din hjemmeside ved hjælp af simple træk-og-slip-løsninger.
Sådan installerer du nye temaer med WordPress-forside
Når du er logget ind på dit kontrolpanel, finder du udvidelser og udseende i venstre side af menuen. Her anbefaler vi, at du installerer Elementor-udvidelser, som du skal bruge til redigering, men du kan også bruge andre værktøjer til hjemmesiden, hvis du ønsker det.
- Gå til udseende i menuen og vælg tilføj nyt
- Her kan du enten søge på siderne efter ledige gratis temaer, eller vælge at uploade dine egne, som du har købt online
- Klik installer på det aktuelle tema, du vil bruge på din hjemmeside
- Klik aktiver når installationen er færdig (hvilket i de fleste tilfælde kun tager et par sekunder)
Så nemt kan du oprette en WordPress-hjemmeside, eller ændre udseendet igen og igen, uden at det koster meget. Du finder mange gratis temaer, der gør det muligt at lave gratissider med lave omkostninger undervejs. Dette giver dig fleksibiliteten til at lancere mere end én hjemmeside på et lille budget.
Publicer indhold på din hjemmeside med WordPress
En af de ting, der har gjort WordPress så populær er, at du nemt kan publicere en masse indhold på dine sider med få klik. Der er en del indlæg og muligheder for at udgive forskelligt indhold, men det er ofte blogindlæg og simpel redigering, der er mest populært.
Der er også en række temaer, hvor du selv kan opsætte mange af siderne, hvilket gør det meget nemt at vælge, hvor du vil have indlæg på dine sider. Opretter du en forside med WordPress-temaer, vil de fleste gøre det muligt at ændre udseendet, uden at det koster meget at sætte op.
Publicer opslag med WordPress
Dit dashboard vil se ens ud på alle temaer, men hvordan, det ser ud online, vil være forskelligt, og baseret på, hvilken forside du vælger. Du finder derfor opslag/post i menuen på dine temaer.
- Tryk på opslag i menuen på din side.
- Dette fører dig til en side, hvor du kan se dine aktive opslag og kladder
- Vælg Ny – dette fører dig videre til siden, hvor du kan oprette indhold
- Udfyld titlen og indholdet til dine sider her. Du kan også vælge, hvilke temaer der skal gælde for det pågældende opslag, hvor du vil lægge billeder og tekst, og om det skal publiceres på din forside eller ej.
Resumé
WordPress er et af de mest populære CMS-systemer for dig til at bygge din egen hjemmeside, meget på grund af et stort udvalg af temaer og muligheden for at skræddersy mere fuldstændig gratis. Rigtig mange vælger at sætte et tema op, der gør det muligt at ændre mere, men her kan du vælge, hvad du vil. I denne artikel har vi kigget nærmere på, hvad du bør vide om WordPress, samt hvad denne løsning giver dig, der skal bygge nye hjemmesider.
Ofte stillede spørgsmål om WordPress-hjemmeside
Hvad er fordelene ved at bruge WordPress til at opbygge en hjemmeside?
Fordelene ved at bruge WordPress til at opbygge en hjemmeside omfatter en brugervenlig grænseflade, en stor community med støtte og ressourcer, et stort udvalg af plugins, temaer og funktioner, samt muligheden for at have fuld kontrol over indhold og design.
Hvordan opbygger jeg en hjemmeside med WordPress?
Du kan opbygge en hjemmeside med WordPress ved først at have en aktiv WordPress-installation og derefter vælge et tema og de relevante plugins til at tilpasse din hjemmeside til dine specifikke behov. Derefter kan du oprette og administrere indhold og design på din hjemmeside.
Hvor meget koster det at opbygge en hjemmeside med WordPress?
Det kan koste forskellige beløb at opbygge en hjemmeside med WordPress, afhængigt af de valgte temaer, plugins og eventuelle ekstra funktioner. WordPress selv er en gratis open source-platform, men der kan være omkostninger til hosting og eventuelle betalte plugins eller temaer.
Hvad sker der, hvis jeg har brug for teknisk support?
Hvis du har brug for teknisk support, er det vigtigt at undersøge støtten, der tilbydes af WordPress-community og eventuelle tredjepartsudbydere af plugins og temaer. Dette kan omfatte online værktøjer og ressourcer, samt muligheden for at kontakte en teknisk supportrepresentant via telefon eller e-mail. Det er også vigtigt at sørge for, at din WordPress-installation og relevante plugins og temaer er opdateret og i god stand for at undgå tekniske problemer.