Wix vs WordPress (2024): Vigtige punkter, du bør kende til

De fleste, der skal lave en hjemmeside, har sikkert hørt om Wix. Virksomheden er efterhånden blevet kendt for omfattende markedsføring og en række superstjerner i actionfyldte reklamer. Så er det rimeligt at spørge, om Wix tilbyder mere end blot store annoncebudgetter, og det er vi ikke i tvivl om. Deres hjemmesideprogram er blevet et af de mest populære online, og det er uden tvivl det mest brugervenlige. 

Et spørgsmål, vi derfor skulle stille, var, hvordan stilfulde Wix, klarer sig over for det langt mere traditionelle WordPress. Vi vil derfor tage et kig på, hvad der gemmer sig under motorhjelmen på disse to populære platforme, samt hviklet der er bedst egnet til dit første projekt. Klar til at komme i gang? Lad os komme igang! 

Wix vs WordPress – hvad adskiller dem?

Den store forskel mellem Wix vs WordPress er, at WordPress er et CMS – mens Wix tilbyder et hjemmesideprogram. Kort fortalt betyder det, at du nemt kan styre indholdet på din hjemmeside med WordPress, men du skal installere et design, der allerede er lavet (eller få lavet et). Bruger du Wix, vil du derimod kunne designe designet som en del af din hjemmeside, mens du arbejder på den. For begyndere vil dette være et meget nemmere valg, da man ikke skal have kendskab til HTML og CSS for at udvikle et design med Wix. 

Det er også værd at bemærke, at Wix er en alt-i-en løsning, hvor både hosting, kundeservice og det hele stilles til rådighed af Wix. WordPress er derimod en open source platform, hvor du selv står for alt dette. Det betyder, at du skal anskaffe dig hosting, domæne og installere en skabelon (design) på egen hånd. 

Vi har også set nogle klare tegn på, at Wix forsøger at overtage større dele af den traditionelle WordPress-fanskare, men det har indtil videre ikke været særlig succesfuldt. For dem, der kan kode og foretrækker WordPress, er Wix simpelthen for restriktiv som platform. Det har dog resulteret i nogle interessante produkter såsom Wix Editor X, Wix Velo og introduktionen af dynamiske sider på Wix-motoren. 

KategoriWixWordPress
Brugervenlighed10
Design og fleksibilitet11
Onlinebutik11
SEO11
Blogging01
Medlemsområde10
Flersprogede sider00
Mobilapplikation10
Kundeservice01
App- og marketingværktøjer11
Pris11
Resultat i alt:87
Gratis prøveperiodePrøv WixPrøv WordPress

Sammenligning af Wix og WordPress

Selvom vi har gjort det til en vane at sammenligne æbler og pærer, er Wix og WordPress tættere på hinanden, end man skulle tro. Wix har gennem flere (mislykkede) marketingkampagner forsøgt at etablere sig som et perfekt CMS-system frem for at være et rent hjemmesideprogram. Det kan derfor være spændende at se, hvordan de er, når de sammenlignes, og det gør vi herunder. 

1. Brugervenlighed

Der er næppe tvivl om, at Wix’s hjemmesideprogram er blandt de mest brugervenlige på markedet. Dette skyldes, at du ikke behøver at downloade nogen form for software og kan bruge deres træk-og-slip-editor til at oprette dine egne websider. De tilbyder også Wix ADI, som ved hjælp af kunstig intelligens på få minutter laver en hjemmeside baseret på dine svar . I praksis betyder det, at du kan have en hjemmeside live på få minutter uden forudgående viden. 

WordPress er derimod mere teknisk, men tilbyder også langt bedre funktionalitet. Du vil finde tusindvis af udvidelser, skabeloner og muligheder, hvis du gør dig umage med at lære WordPress. Dette kræver dog en meget skarpere indlæringskurve, og vores præference for brugervenlighed falder derfor på Wix. Platformen er meget enklere og kræver ingen ekstern assistance, hvilket nybegyndere ofte har brug for, når de bruger WordPress.

2. Design og fleksibilitet

Dette var et vanskeligt punkt, men vi må alligevel nævne det. Som vi har nævnt før, tilbyder Wix omkring 1000 færdiglavede skabeloner at vælge imellem. Disse er kategoriseret efter sektor, så du nemt kan finde den, der passer bedst til din hjemmeside. Du er dog begrænset til de forskellige skabeloner, og Wix-rammen giver dig mulighed for at tilpasse til dine egne præferencer. 

Her giver WordPress en meget større fleksibilitet, men det kræver, at du kan HTML og CSS, eller har budgettet til at hyre en professionel designer. Der er også tusindvis af udbydere af forskellige skabeloner, som du nemt kan tilpasse, som du ønsker. De fleste af disse er responsive, hvilket gør dem attraktive til onlinebrug. 

Her må vi blot sige, at vi endte med uafgjort. WordPress tilbyder uden tvivl den største fleksibilitet i design, men du kan også opnå utroligt meget ved hjælp af de forskellige skabeloner, som Wix tilbyder sine kunder

3. Netbutik

Du har sikkert lagt mærke til, at Wix har lanceret sit eget netbutikmodul? Vi har selvfølgelig testet dette, og resultaterne var imponerende. Dog var der nogle præstationsudfordringer, der fik os til at drage en hurtig konklusion om de begrænsninger, denne platform har. Wix’ netbutik er uden tvivl et godt udgangspunkt, men den er bedst til små netbutikker med et lille udvalg af produkter. Det skyldes, at hastigheden reduceres markant, hvis du opretter en større netbutik ved hjælp af Wix. 

Vælger du derimod kombinationen af WooCommerce og WordPress, vil dette sjældent være et problem. Dette er en fremragende platform, der næsten ubegrænset giver dig mulighed for at oprette så store hjemmesider og butikker, som du vil. Det bedste af det hele er, at begge er open source, hvilket betyder, at de er helt gratis at bruge. 

4. SEO

I takt med at konkurrencen om kunderne bliver stadig hårdere, er søgemaskineoptimering (SEO) og synlighed online blevet en vigtig del af succesformlen for mange. Så hvordan klarer Wix og WordPress det på SEO? Wix har for nylig lanceret en række opgraderinger af sin SEO-løsning, hvilket har gjort den velegnede til langt de fleste, der ønsker øget synlighed online. Du kan nu ændre titler, meta, alt-tekst og en række andre funktioner i Wix’ platform. De har også lanceret SEO Wiz, en innovativ lille hjælper, der giver dig gode tips til SEO med på vejen. 

WordPress har derimod ikke sådanne værktøjer integreret i platformen, men der er en række udvidelser, du kan bruge. Her kan vi eksempelvis nævne Yoast, som er blevet et af de mest populære SEO-værktøjer til WordPress. Det betyder dog, at WordPress ikke tilbyder en komplet løsning, som Wix gør, og sejren går dermed uden tvivl til Wix. 

5. Blogging

Wix’ publiceringsværktøj er uden tvivl blevet forbedret gennem årene, men det er stadig ret simpelt. Det er langt enklere end dit hjemmesideprogram, og der er nogle begrænsninger i forhold til design og udgivelse af indhold. Du kan tilføje billeder, videoer og GIF’er, men hvis du vil have tabeller, kræver det, at du opretter dem i HTML. WordPress tilbyder derimod en langt mere omfattende editor, der gør den velegnet til aktive bloggere. 

Konklusionen på dette område må derfor være, at Wix godt kan fungere for nybegyndere, der kun ønsker en enkel publiceringsplatform, men har du tænkt dig at lave længere, mere detaljerede indlæg, må anbefalingen nok være WordPress. 

Vi har også skrevet en særskilt guide til dem, der vil starte deres egen blog.

6. Medlemsområde

Hvis du ønsker at oprette et eksklusivt område for betalende kunder (læsere), kan du nemt gøre dette ved hjælp af Wix. De tilbyder et praktisk modul til dette uden yderligere omkostninger. Du kan bestemt gøre det samme med WordPress, men dette vil kræve noget kodning eller eksterne udvidelser med den nødvendige funktionalitet. Dermed går sejren på dette område uden tvivl til Wix. 

7. Flersprogede sider

Her endte det ganske ens, da hverken WordPress eller Wix har en god løsning til flersprogede sider. Wix’ løsning er på grænsen til håbløs, mens WordPress vil kræve, at du bruger en tredjepartsudvidelse som Weglot. Vi har derfor valgt at dumpe begge på dette område, og resultatet er dermed uafgjort. 

8. Mobilapplikation

Wix kan tilbyde en imponerende applikation, hvor du kan lave de fleste ændringer på din hjemmeside. Du kan blandt andet lave nye opslag, redigere indholdet på din hjemmeside og lave ændringer i udseendet. Da WordPress er baseret på eksterne skabeloner, er der ingen tilsvarende løsning til dette. Du kan dog bruge WordPress-applikationen til at lave en række forskellige opgaver, men den er ikke så brugervenlig. Vi vælger derfor at give sejren for mobilapplikation til Wix, men den er kun en smule foran WordPress. 

9. Kundeservice

Skulle du opleve problemer eller have udfordringer med Wix’ løsning, kan de tilbyde hjælp over telefon, live chat og fora. De har også en række vejledninger, der indeholder en masse nyttig information. WordPress er derimod meget sværere at få hjælp fra. Ganske vist findes der nu en række forskellige fora, men ingen officiel kundeservice. Det skyldes, at løsningen er open source, hvilket betyder, at der er uafhængige udviklere, der arbejder med platformen. Der er således ingen kommerciel virksomhed (såsom Wix) bag produktet. 

10. Pris

Wix tilbyder syv forskellige modeller til prissætning, som gør det nemt at skalere dine behov efter virksomheden. Til gengæld er en WordPress-side teoretisk gratis, men du skal betale for hosting og domæne. Du kan derfor hurtigt ende med at betale $14 + om måneden, samt eventuelle omkostninger i forbindelse med udseende (hvis du køber en skabelon). Oveni dette får du ansvaret for administrationen, hvilket efter vores vurdering kan være trættende i længden. Konklusionen er derfor nok et tæt opløb, men Wix kommer ind forrest på grund af klare omkostninger og alt samlet ét sted. 

Her kan du læse mere om priser i forbindelse med oprettelse af en hjemmeside.