Et af målene med en hjemmeside er at øge trafikken over tid, men for at opnå dette er søgemaskineoptimering (SEO) blevet stadig vigtigere. Det kan være svært at vide, hvor man skal starte, hvis man er SEO-nybegynder. Her taler vi om langt mere end blot søgeord, men for at gøre det så enkelt som muligt har vi udarbejdet en komplet guide til SEO til dig.
Målet med denne guide er at tage dig igennem alt, hvad du behøver at vide om SEO, samt vise dig, hvordan du selv kan udvikle en god SEO-strategi. Når det er sagt, så er SEO noget, der kræver langsigtet planlægning og kontinuitet. Du skal derfor forvente at bruge en god del tid og kræfter på at opnå gode resultater. Vi påpeger dette, da en af de største fejl, vi ser hos begyndere, er, at de forventer øjeblikkelige resultater af deres SEO-initiativer.
Læs med, hvis du vil lære mere om SEO, og hvordan en god strategi kan øge trafikken til din nye hjemmeside over tid.
Hvad er SEO?
Inden vi kommer ind på det mere tekniske, er det vigtigt at få afklaret, hvad søgemaskineoptimering egentlig er. Kort sagt er SEO en praksis med at øge trafikken til et websted ved hjælp af organiske søgeresultater. Der er langt mere end blot placeringen i Google og andre søgemaskiner, som gemmer sig bag dette. God SEO omfatter en kombination af søgeord, indhold, links og en høj teknisk standard på din hjemmeside.
Formålet med denne indsats er at havne højere i søgeresultaterne på de store søgemaskiner (Google, Bing, DuckGoGo etc.) og på den måde tiltrække organisk trafik fra relevante søgninger. Da denne guide er beregnet til begyndere, har vi delt den op i seks kapitler. Vi vil derfor tage dig igennem hele SEO-processen, fra hvordan søgemaskiner fungerer, til søgeordsplanlægning og implementering af SEO-strategier.
Begynderguide til SEO
Som vi nævnte tidligere, har vi delt denne guide op i seks relevante kapitler for dig, der gerne vil lære om SEO. Formålet med dette er at give dig et tilstrækkeligt vidensgrundlag, inden vi tager dig igennem selve udarbejdelsen af en SEO-strategi og søgeordsundersøgelser. Vi vil derfor starte med det mest grundlæggende, nemlig hvordan en søgemaskine rent faktisk fungerer.
Kapitel 1: Hvordan fungerer søgemaskiner?
Søgemaskiner fungerer ved at indsamle, organisere og rangordne oplysninger, de finder online. Dette gøres ved at bruge såkaldte crawlere eller spiders, der kravler rundt på nettet. Disse følger links fra hjemmeside til hjemmeside og henter derefter nøgleoplysninger, som de kan gemme. Det kan lyde kompliceret, og det er fordi, det netop er det. Teknologien bag søgemaskinerne er meget avanceret, men vi slipper heldigvis afsted med en generel forståelse, når det kommer til SEO.
Grunden til, at vi skal forstå, hvordan en søgemaskine fungerer, er, fordi det er netop disse, vi gerne vil have til at give os en bedre placering i søgeresultaterne. Så hvad er en søgemaskine som Google egentlig? Kort sagt er der en enorm database med websteder, der er katalogiseret ved hjælp af forskellige søgeord. Søgemaskiner anvender en avanceret algoritme, der matcher din søgning (det du skriver i søgemaskinen) med de mest relevante hits i deres database.
For at få en bedre forståelse af, hvordan denne proces fungerer, samt hvordan vi kan bruge denne til vores fordel, har vi delt den op i fire enkle trin.
- URL
- Crawling
- Behandling
- Indeksering
1. URL
Det hele starter med en URL til websiden, og Google har en række forskellige måder at indsamle disse på. Vi kunne have skrevet en hel guide om dette emne, men vi vil fokusere på de tre mest almindelige i denne omgang.
- Links – Den første måde, Google registrerer en ny URL på, er ved at bruge allerede indekserede websider. Hvis nogen linker fra en indekseret webside til din webside, kan Google bruge dette link til at opdage nye websider.
- Sitemaps – Et andet nyttigt værktøj Google bruger er sitemaps. Dette er oversigter (med links) over de vigtigste sider på din hjemmeside. Du kan indsende din sitemap til Google, men det vigtigste er, at det er på hjemmesiden.
- Indsend URL – Sidst, men ikke mindst, kan du indsende et link til Google direkte gennem Google Search Console.
2. Crawling
Crawling er måske den mest komplicerede del af en søgemaskine, men det er også en af de vigtigste. Dette er den proces, hvorved en robot besøger og downloader websider til sin database. Kort sagt kan vi forklare crawl med en robot, der surfer på nettet og samler URL’er. Disse sættes derefter i kø til indeksering. Dette er grunden til, at Google kan indeksere individuelle dele af dit websted, men derefter vente lidt, før de henter resten.
3. Behandling
Denne del af processen er stadig et mysterium for dem uden for Googles kerne, men det handler om Googles algoritme, der henter information fra de websider, som crawleren har downloadet. Her vil de blandt andet samle links, information og søgeord. Det er med andre ord den del af processen, hvor Google forsøger at forstå, hvad din hjemmeside handler om.
4. Indeksering
Sidst men ikke mindst kommer indeksering. Det er, når Google har indsamlet de nødvendige oplysninger, vurderet, hvad din hjemmeside handler om og derefter katalogiseret den i sin database under det mest relevante opslag. I Googles tilfælde består denne database af flere billioner websider, så det er en meget omfattende og kompliceret proces.
Det er ud fra denne information, at Google vedligeholder sin enorme database med websider og bruger avancerede algoritmer til at finde de bedste sider til din søgning. De bruger forskellige tags (søgeord) i deres database, som algoritmen bruger til at finde de sider, der har det relevante indhold. Denne algoritme udvikler sig konstant, så her er det reelt kun Google selv, der ved præcis, hvad der foregår bag kulisserne.
Kapitel 2: Grundlæggende SEO
En af grundene til, at mange undgår at lære om SEO, er fordi de har en opfattelse af, at det skal være kompliceret. Det er heldigvis ikke tilfældet, og det er netop det, vi vil bevise med denne guide. Du behøver ikke forstå alt, hvad der foregår bag lukkede døre, men du skal have en grundlæggende forståelse af, hvordan SEO fungerer. Flere hjemmesidebyggere har indbyggede løsninger, der hjælper dig med søgemaskineoptimering.
I dag står Google for 57 % af den organiske webtrafik, og det er dette tal, der gør SEO så værdifuldt. Det er også det, der gør SEO til en væsentlig del af at skabe organisk trafik til din hjemmeside, så her er der meget at sætte sig ind i. En anden faktor, der spiller en vigtig rolle, er, at SEO i princippet er gratis. Det er organisk trafik, som du ikke skal betale for i anden form end det arbejde, du lægger i. I de næste afsnit vil vi derfor se nærmere på, hvordan du kan opnå god SEO til din hjemmeside.
Opnå SEO-succes med din hjemmeside
En fejl, mange mennesker begår, er, at de tror, at sejren er inden for rækkevidde, når de først har fået deres hjemmeside indekseret. Dette er dog kun starten på en lang, hård konkurrence om de bedste placeringer i søgeresultaterne. Derfor har vi samlet nogle brugbare punkter om, hvordan du nemmere kan styrke din hjemmeside til succes.
Domænenavne
Når det kommer til domænenavne, er der mange, der opfordrer til at have søgeord i URL’en, men det er unødvendigt. Det er langt vigtigere, at du har et godt domæne, gerne i form af et kort og brugervenligt navn. Du bør også undgå bindestreger, tal og lignende, der kan gøre det svært at indtaste din URL.
TLD
TLD er ofte en forkortelse, som mange ikke er stødt på, men den står for top-level domæne. Det er det, der kommer efter dit domænenavn, dvs. .com, .org, .co.uk eller .dk. Google har ganske vist sagt, at TLD ikke har nogen betydning for din SEO, men det har bestemt betydning for brugervenlighed. Vi anbefaler derfor, at du holder dig til .com og .dk (til danske virksomheder), eventuelt .org hvis du har en organisation.
Selvom der findes en række andre domæner som .shopping, .info, .biz og lignende, så anbefaler vi, at du holder dig fra disse. Dette har at gøre med, at forbrugere foretrækker TLD’er, de allerede kender.
CMS (website platform)
De færreste, som lancerer deres første hjemmeside, bygger den fra bunden. Dette skyldes, at HTML og CSS til dette arbejde er meget teknisk, og der er en række meget enklere metoder. Det er her et hjemmesideprogram og forskellige CMS-systemer kommer på banen. Disse giver dig mulighed for at bygge en professionel hjemmeside uden behov for kodning og tekniske færdigheder.
Når det er sagt, er der to forskellige typer hjemmesideplatforme, som kan være relevante for din SEO.
Webstedsbygger
Den første mulighed er at vælge en alt-i-én løsning, der giver dig mulighed for at bygge en simpel hjemmeside ved hjælp af en forenklet editor. Dette omfatter normalt løsninger som Wix, Squarespace, Shopify og Webnode. Fælles for disse er, at de giver dig mulighed for at bygge en professionel hjemmeside uden behov for kodning, men det er ofte på bekostning af SEO og din kontrol. Da disse løsninger er en alt-i-en, betyder det, at du også skal bruge de værktøjer og tjenester, som tjenesten tilbyder. Derfor anbefaler vi normalt kun denne løsning til dem, der ønsker en simpel hjemmeside, men som ikke har store planer om at tiltrække organisk trafik.
Wix |
Webnode |
Squarespace |
|
Prøv Wix | Prøv Webnode | Prøv Squarespace | |
Pris fra | Gratis | Gratis | $16 |
Online butik løsning | Ja | Ja | Ja |
Brugervenlighed |
4.9/5 |
4.7/5 |
4.5/5 |
Design muligheder |
4.6/5 |
4.4/5 |
3.6/5 |
Kunde service |
|
|
|
Totalscore |
4.8/5 |
4.6/5 |
4.2/5 |
Læs vores Wix anmeldelse |
Læs vores Webnode anmeldelse |
Læs vores Squarespace anmeldelse |
Selv-hostede platforme
Den anden mulighed, du kan vælge, er en såkaldt selv-hosted løsning. Det betyder, at du selv er ansvarlig for at finde webhotel, lave hjemmesider og udgive indholdet med de værktøjer, der er til rådighed. Selvom dette er en mere teknisk løsning, kan du sagtens bruge forskellige temaer og skabeloner til hjemmesider, så du ikke selv skal kode noget. Det bedste eksempel på dette er WordPress. Det er netop denne løsning, som de fleste SEO-eksperter anbefaler at bruge, da den er langt mere tilpasnings og skalerbar.
Brugeroplevelse.
Sidst men ikke mindst bør du tænke på brugeroplevelsen. Her har vi samlet nogle punkter, du bør være opmærksom på, når du designer din egen hjemmeside.
- Brug HTTPS – sørg for, at din hjemmeside har et gyldigt SSL-certifikat.
- Hold det enkelt – brug et design, der er let og indbydende.
- Mobiloptimering – sørg for at din hjemmeside er optimeret til smartphones.
- Læsbarhed – sørg for at bruge en skrifttype, der er nem at læse på alle skærme
- Hastighed – sørg for, at din hjemmeside indlæses hurtigt for en bedre oplevelse.
Kapitel 3: Nøgleord
Vi har før fortalt om, hvordan Google crawler hjemmesider i søgen efter information, og det er her, søgeord eller nøgleord kommer i spil. Nøgleord danner således hele grundlaget for SEO, og derfor vil vi se nærmere på, hvordan du kan finde dem, der er relevante for din hjemmeside.
Grunden til, at du bruger søgeord, er for at gøre det nemmere for en crawler (bot) at forstå, hvad din hjemmeside handler om. Vi vil gerne have, at denne side rangerer på relevante søgninger, og så skal Google forstå, hvad det handler om. Undersøgelser viser faktisk, at 90% af hjemmesiderne ikke modtager organisk trafik, og det skyldes primært, at siderne ikke indeholder relevante søgeord.
Det er derfor vigtigt at finde de mest attraktive søgeord at rangere efter i søgemaskinen, og til dette skal du bruge et værktøj. To af de mest populære værktøjer til dette er Ahrefs og SEMrush, men der er også en del andre på markedet. Når det er sagt, så lad os se nærmere på, hvordan du kan bruge søgeord til at gøre din side mere synlig. Gode søgeord er normalt en vigtig del af markedsføringen af din hjemmeside. Hvis du undlader at gøre dig synlig online, er der heller ingen, der finder din hjemmeside.
Lad os tage et eksempel, hvor vi sælger kaffemaskiner. Så er det vigtigt, at vi vælger søgeord, der er relevante for dette emne, men vi bør forsøge at undgå de mest konkurrencedygtige i starten. Det er usandsynligt, at Google vil anse vores nye side for at være bedre end de websider, der allerede er øverst i søgningen. Derfor er det vigtigt at bruge et værktøj som Ahrefs til at finde mindre konkurrencedygtige søgeord, men som stadig er relevant for det, vi ønsker at placere os under.
Du bør også se på trafikken af de relevante søgeord, så du ikke skriver indhold til søgeord, som ingen leder efter. Alt dette er data, du finder tilgængelig i værktøjer som Ahrefs og SEMrush, så det vil du hurtigt bemærke, når du går i gang. De fleste løsninger tilbyder også en gratis periode, så du kan teste begge dele, inden du forpligter dig til et dyrt abonnement.
Kapitel 4: On-Page SEO
Selvom søgeord er en vigtig del af SEO, er der langt mere, der skal bruges til at overbevise Google om, at din hjemmeside er den bedste løsning. Du skal ganske vist sprede de rigtige søgeord på den relevante side, men der er også en række andre kriterier, som Google tager i betragtning, når du crawler din hjemmeside. Det er dem, vi skal se på i dette kapitel om on-page SEO.
Vær relevant
Det første, du skal sørge for, er, at dit indhold er relevant for de søgeord, du sigter efter. Google er meget optaget af, at søgeresultaterne skal være så nøjagtige som muligt, så forkert indhold vil snart blive straffet. For eksempel bør du undgå søgeord om sko og støvler, hvis du rent faktisk sælger jakker og hatte.
Vi deler derfor indhold op i fem forskellige typer; blogindlæg, produktsider, kategorier, landingssider og videoer. Hvilken kategori, du skal prøve dig med, kan ofte afklares ved at lave en hurtig Google-søgning. For eksempel vil en søgning efter en hættetrøje resultere i, at en række netbutikker, som sælger hættetrøjer (produktsider), mens en søgning efter platting fører til en kombination af informative blogs og forhandlere.
Svar på tiltale
Google er optaget af at give brugerne kvalitetsindhold, og derfor er det vigtigt, at det, du forsøger at rangere i søgemaskinen, leverer et godt svar på tiltale. Her handler det om rent faktisk at tilføje værdi til læseren, så du besvarer det problem eller behov, som læseren ønsker at få dækket. Her kan det også være nyttigt at bruge relevante søgeord, som kan bruges i opbygningen af dit indhold. For eksempel bør en artikel om at købe bitcoin for begyndere være skrevet på en sådan måde, at begyndere forstår indholdet.
Udover dette kan det også være nyttigt at bruge underliggende emner såsom bedste mægler til at købe bitcoin, bedste pung til at opbevare bitcoin og lignende gennem din tekst. Dette vil tilføje værdi for læseren og vise, at indholdet er relevant for det pågældende emne.
Kapitel 5: Links
En vigtig del af at bygge en god hjemmeside er dit omdømme, og her kommer links ind som en vigtig målestok. Det skyldes, at Google anser populære websteder for at være mere autoritative. I praksis betyder det, at når andre sider af høj kvalitet linker til indhold på din hjemmeside, så tolkes det som om, at dit indhold også er af god kvalitet. På den måde kan Google nemmere vurdere nye sider, hvilket har gjort linkbuilding til en vigtig del af SEO-strategien for mange.
Google har selv sagt, at links er et af tre vigtige kriterier, der bruges til at bestemme placeringen i søgeresultaterne. Derfor er det vigtigt at vide, hvordan man bygger links til relevante hjemmesider og dermed styrker sin egen autoritet. Der er en række hjemmesider, der tilbyder ‘link boosting’, men det er en strategi, vi kraftigt fraråder. Dette inkluderer køb af et link fra andre hjemmesider, men det kan i mange tilfælde have en negativ effekt på din hjemmeside.
Vi anbefaler derfor de fleste at fokusere på deres indhold, da indhold af høj kvalitet ofte vil give links som reference til kilder. På den anden side kan gæsteindlæg være et godt eksempel på, hvordan man bygger links. Et gæsteindlæg betyder, at du tilbyder en anden hjemmeside et blogindlæg, der indeholder et link til til din egen hjemmeside.
Kapitel 6: Teknisk SEO
Det sidste afsnit af denne guide omhandler teknisk SEO. Dette er måske den sværeste del at lære, men det er også den nemmeste at gøre noget ved. Teknisk SEO handler om at optimere selve din hjemmeside, så crawlere fra søgemaskinen nemmere kan få adgang til hjemmesiden.
Her anbefaler vi, at du gør brug af et mere avanceret SEO-værktøj til hjemmesideanalyse, men det er stadig en meget vigtig pointe at kende til. Her vil punkter som tilgængelige hjemmesider, ødelagte links og dubletter være vigtige faktorer. Googles crawler overvejer en række kriterier løbende, men opstår der for mange problemer undervejs, vil det ofte afslutte jobbet.
Det er netop det, der gør din hjemmesides ‘sundhed’ så vigtig for succesfuld SEO. Her spiller punkter som HTTPS (SSL-certifikat), mobiloptimering, ingen popups/interfererende elementer og hastighed en vigtig rolle. Google tilbyder endda værktøjer til gratis crawl af din hjemmeside, så dette kan være et godt udgangspunkt at starte med. Ønsker du derimod en mere avanceret rapport, kan du få dette gennem Semrush, Ahrefs og lignende værktøjer.
Sammenfatning
SEO er blevet en væsentlig del af udviklingen af en hjemmeside, men mange har stadig en opfattelse af, at dette er meget kompliceret. Derfor har vi forsøgt at lave en enkel, men detaljeret guide til, hvordan du kommer i gang med SEO på egen hånd. Det vigtigste her er, at du har en grundlæggende forståelse for, hvad SEO går ud på, samt hvordan forskellige søgemaskiner fungerer i praksis. Vi har også kigget nærmere på søgeord, links og hjemmesidens sundhed, og hvilken rolle dette spiller for din overordnede SEO.
Målet med denne guide er ikke at gøre dig til en SEO-ekspert, men snarere at give et solidt grundlag for yderligere læring. Det er vigtigt at huske, at udviklingen inden for SEO er flydende, hvilket kræver, at du holder dig opdateret om, hvad der rører sig på markedet. Søgemaskineoptimering behøver ikke at være dyrt, og i mange tilfælde kan du helt gratis forbedre din hjemmeside.