Langsom hjemmeside? Sådan finder du fejlen og retter den (2024)

En langsom hjemmeside kan påvirke flere aspekter af din hjemmeside, og det er derfor vigtigt, at du lokaliserer fejlen hurtigst muligt. Her kan der selvfølgelig være flere årsager til, at du oplever langsom indlæsning, men vi har fremhævet nogle af de mest almindelige. Grunden til, at dette er så vigtigt, handler ikke kun om brugervenlighed, men også om, at dårlige svartider kan påvirke din SEO. 

Heldigvis findes der en række onlineværktøjer, som giver dig mulighed for at analysere, lokalisere og rette potentielle fejl. I denne artikel har vi derfor bragt nogle typiske årsager til, hvorfor du oplever en langsom hjemmeside. 

Hvorfor er hjemmesidehastighed så vigtig?

En vigtig grund til, at hastighed bør prioriteres, er brugeroplevelsen (UX). I dag har de fleste adgang til lynhurtigt internet, hvilket gør det forventeligt, at hjemmesider også indlæses lynhurtigt. Hvis du har en side, der tager lang tid at indlæse, eller som ikke navigerer hurtigt mellem siderne, kan det hurtigt reducere din brugervenlighed.

Det er netop dette, der har gjort, at hastigheden også påvirker din SEO. Google er enig i, at hastighed er vigtig for sider, og Google har gjort dette til et af de kriterier, som de vurderer hjemmesider på. GoogleBot vil derfor vurdere responstiden på din hjemmeside som en del af sin analyse. 

Som webmaster er det derfor vigtigt, at du tager tilstrækkelige forholdsregler for at sikre hastigheden for dine brugere. Derfor har vi udarbejdet denne artikel og fremhævet nogle typiske faldgruber. Før du fortsætter, kan det være en god idé at lave en hastighedstest på dit websted. Her er der utallige gratis onlineværktøjer, blandt andet Googles egen hastighedsmåler, som du kan bruge. 

X grunde til, at din hjemmeside er langsom (og hvordan du løser det)

Så snart du har foretaget en analyse og fundet ud af, hvilke problemer din hjemmeside har, vil det være meget nemmere at rette op på dem. Vi anbefaler derfor, at du tager dig tid til at køre en hastighedstest, inden du læser videre. 

1. Hosting

En klassisk faldgrube, når man oplever en langsom hjemmeside, er knyttet til hosting. Mange kan godt lide at vælge den billigste løsning, hvilket hurtigt kan føre til dårligere hastigheder. Du bør derfor sikre dig, at du har et webhotel, der passer til dine behov, og at serveren er placeret så tæt på dine brugere som muligt. 

Her er der efterhånden en række forskellige muligheder, men Hostinger har længe været blandt de bedste, når det kommer til kombinationen af pris og hastighed. De har servere strategisk placeret over store dele af verden, så her kan du opnå hurtigere hjemmesider uden større problemer. 

2. Du bruger ikke et Content Delivery Network (CDN)

Når nogen forsøger at besøge dit websted, sender de en anmodning til serveren om at udlevere oplysninger om dit websted. Hvis der er lang afstand mellem serveren, hvor din hjemmeside er gemt, og brugerens placering, kan det tage unødvendigt lang tid. Det er derfor, mange mennesker vælger at bruge et CDN til at øge deres hastighed. 

Dette er en tjeneste, der består af flere servere strategisk placeret i geografiske områder. Disse har alle en gemt version af din hjemmeside, som sikrer, at der altid er en let tilgængelig version tæt på, hvor dine brugere befinder sig. 

Hvis du vil prøve en CDN til din hjemmeside, kan vi anbefale WPRocket plugin til WordPress. Dette er en omkostningseffektiv løsning, der har vist sig effektiv på hastigheden på de sider, der bruger den. 

3. CSS er ikke optimeret

CSS er den kode, der skaber udseendet af din hjemmeside, og en kode, der ikke er optimeret, kan øge indlæsningstid betragteligt. Heldigvis er der nogle simple tiltag, som kan reducere dette problem markant, uden at du skal lave større ændringer:

  • Hvis du har flere eksterne CSS-filer, så skal disse slås sammen til én 
  • Fjern ekstern CSS fra din side og brug inline CSS 
  • Brug forskellige medier typer for at bestemme hvornår CSS skal indlæses (doven indlæsning)

4. Store mediefiler skal indlæses

En fejl, mange begyndere laver, når de uploader filer (billeder) til deres hjemmeside, er, at de bruger en filtype, der ikke er optimeret til brug online. Dette kan hurtigt gøre siden tung at indlæse, og dermed tage meget kapacitet fra serveren, når nogen downloader din side. Her er der en række forskellige plugins, som giver dig mulighed for at optimere og komprimere dine billeder, når de uploades til et CMS

5. Dårligt skrevet JavaScript

Dårligt skrevet JavaScript kan ofte forårsage forsinkelser andre steder på din hjemmeside, men det kan være sværere at opdage. Vi anbefaler derfor, at du kører en test med GTmetrix, Web Page Speed eller Pingdom for at finde ud af, om dette er tilfældet for din side. Disse giver dig mulighed for at undersøge forskellige filer mere detaljeret, og dermed også finde dem, der kan være årsag til forsinkelsen.

6. Unødvendige plugins

En fejl, der ofte får WordPress-sider til at være langsomme, er udvidelser. Mange har ældre, forældede udvidelser, der tynger deres websted. Det er heldigvis ret nemt at rydde op i. Først bør du slette alle plugins, der ikke bruges på siden, og derefter sørge for at alle aktive udvidelser er opdateret til den nyeste version. Sørg for at tage en sikkerhedskopi af dit websted, før du gør dette – et pludseligt spring i opdateringer kan føre til manglende filer undervejs. Dette kan føre til 404- fejlmeddelelser, i hvilket tilfælde det er godt at have en backup tilgængelig. 

Opdatering

Hastighed bliver stadig vigtigere, når man skal vurdere en hjemmesides egenskaber, og som webmaster er det derfor vigtigt, at man sørger for dette. I denne artikel har vi derfor kigget nærmere på nogle gode tiltag, der kan sikre, at du ikke kun finder det, der tynger din side, men også hvordan du så nemt som muligt kan rette op på dette. Især når det kommer til WordPress hjemmesider, kan dette være noget, der bør gøres regelmæssigt.