Hvad er internettet? Alt hvad du behøver at vide

Når det kommer til internettet, er der ikke noget, vi bruger mere i hverdagen – men samtidig ikke kan forklare hvad det egentlig er. Vi har derfor udarbejdet denne guide som en introduktion til, hvad internettet egentlig er for noget. For hvad sker der egentlig bag kulisserne, når vi indtaster et domænenavn eller åbner en applikation? 

Det er præcis, hvad vi vil forsøge at besvare i denne introduktion til internettet. Formålet med denne artikel er at give et indblik bag facaden af, hvad der forbinder verden, uden at vi går ind på et unødvendigt teknisk niveau. 

Klar til at lære mere om internettet? Læs videre for at få en introduktion nu!

Hvad er internettet?

Kort sagt kan vi sige, at internettet er et netværk af netværk, der gør det muligt for forskellige enheder at udveksle information med hinanden. For det er præcis, hvad internettet faktisk er. Det er også denne unikke mulighed for enhver til at udveksle information online, der gør internettet så værdifuldt. 

Her kan alle oprette forbindelse til et netværk og derefter udveksle e-mails, kommunikere i chatrum, læse nyheder eller arbejde hjemmefra. Derudover kommer det globale netværk som en uudtømmelig kilde til information. 

Selvom de fleste blev introduceret til internettet gennem telefonlinjer og ADSL i slutningen af 90’erne, kom de første netværk allerede i 50’erne og 60’erne. Det var ofte netværk med et særligt formål som SABRE og AUTODIN I. Førstnævnte var et system til bestilling af flybilletter, mens AUTODIN I var et forsvarssystem udviklet i USA. 

Det var dog først i slutningen af 60’erne, at vi så begyndelsen til det, vi kender som internettet i dag. Det var dengang, ARPANET så dagens lys, og dette har længe været betragtet som det første åbne internet i verden. Dette var et regeringssystem, der tillod brugere at oprette forbindelse til forskellige offentlige websteder i USA. Det var også på dette netværk, at de første SMTP- og FTP-protokoller blev introduceret. 

SMTP – starten på e-mail

SMTP var en af ​​de første protokoller, der blev introduceret på det nye internet. Forkortelsen står for Simple Mail Transer Protocol (SMPT) og danner grundlag for det, vi i dag kender som e-mail. Formålet med denne protokol var at give brugerne mulighed for at kommunikere hurtigt og effektivt over internettet i stedet for at bruge traditionelle telefonlinjer. 

FTP – de første filer

Efterhånden som internettet udviklede sig, opstod behovet for fildeling. I dag ville de fleste grine af tanken om, at det var en revolutionerende tanke at sende en fil fra én enhed til en anden, men på det tidspunkt eksisterede hverken Gmail eller Dropbox. Der var derfor behov for en protokol, der tillod brugere at sende større filer eller kommunikation, som ikke kunne understøttes af SMTP. Dette var introduktionen af FTP eller File Transfer Protocol – en teknologi, der stadig er central i dag i, hvordan vi bruger internettet. 

Internettet vinder indpas

Internettets første tid var et netværk tilpasset uddannelsesinstitutioner og tekniske instanser. Det var derfor i slutningen af det 20. århundrede, at internettet for alvor fik fodfæste. Her kan det være interessant at fremhæve, at det tog 46 år, før hele USA havde adgang til elektricitet, men kun 7 år, før internettet blev rullet ud med en tilsvarende tilgængelighed. 

Der er en række interessante statistikker her, men det var faktisk Korea (syd), der først koblede hele sin befolkning til internettet. Derefter fulgte USA og de nordiske lande som bedste eksempler. Asien og de centraleuropæiske lande fulgte efter, men i et meget langsommere tempo. 

I dag lyder det måske helt fremmed, men i 2005 havde kun 10% af befolkningen i udviklingslandene adgang til internettet. Tilsvarende var kun omkring 50% af Europa online og 70% af USA. Der er således sket meget med denne udvikling de seneste år. 

Hvordan fungerer internettet? 

Et vigtigt udgangspunkt for denne artikel er at illustrere, hvordan internettet virkelig fungerer. For som vi allerede har nævnt, har internettet spillet en vigtig rolle i vores hverdag. Ikke kun udveksler vi information online, men meget af det, vi gør i vores daglige liv, foregår på internettet. 

Internettets hastighed har betydning for, hvor lang tid det tager at udføre forskellige handlinger online. Hvis en hjemmeside for eksempel indlæses langsomt, kan det skyldes dårlig internethastighed. Der er også andre grunde til, at hjemmesiden er langsom.

Så hvordan fungerer dette enorme netværk af computere, satellitter og personlige pc’er egentlig? Det vil vi se nærmere på nu. 

Din enhed online

Det første, vi kan bruge som udgangspunkt, er den enhed, vi bruger online til at handle i netbutikker eller læse blogs. Dette kommer normalt i form af en tablet, en pc eller en smartphone. For de fleste af os er dette vores forbindelse til internettet, men den er faktisk slet ikke online. Lyder det mærkeligt? Lad os tage et kig på, hvordan dit netværk fungerer.

Lokale og offentlige netværk

Der er to forskellige typer internet, som vi beskæftiger os med ubevidst hver eneste dag. Vi opdeler disse i offentlige og private netværk. Sidstnævnte er som regel det, der kommer i form af vores wi-fi derhjemme, internet på arbejdet eller det internet, du opretter forbindelse til på et hotel. Den anden type internet er offentlige netværk. Så taler vi ikke om netværk ejet af staten, men derimod synlige netværk, der er placeret på forskellige servere i verden.

Lokale eller private netværk er det første tilfælde, når vi forsøger at oprette forbindelse online. Dette er det netværk, som vores enhed er direkte forbundet til, før forbindelsen derefter går videre til din internetudbyder. Det bedste eksempel på dette er det wi-fi-netværk, du finder i de fleste danske hjem. Selvom alle enheder er tilsluttet “mit internet”, er de kun forbundet til routeren. Det er fordi den skaber sit eget netværk internt i dit hjem. 

Det næste trin i denne proces er din router. Det er denne, der tildeler IP-adresser til hver enhed og derefter sender data til din internetudbyder. Så vil denne leverandør (f.eks. Telenor) sende data ud på det offentlige net, modtage svar på din henvendelse og sende dette gennem samme kæde. Forenklet kan vi derfor sige, at internettet er lappet sammen på følgende måde:

  1. Du åbner en hjemmeside på din smartphone. 
  2. Din smartphone sender en anmodning om adgang til hjemmesiden til din router. 
  3. Denne router videresender derefter anmodningen til internetudbyderen til den server, hvor hjemmesiden er gemt. 
  4. Hvis anmodningen godkendes, sender serveren data tilbage til din internetudbyder. 
  5. Herefter går informationen tilbage til dit private netværk (router), inden routeren så sender informationen til den korrekte enhed. 

Denne proces kan lyde omfattende, og det er den uden tvivl. Det tager dog sjældent mere end et par sekunder, og det er netop det, der er så utroligt imponerende ved det hele. 

Sammenfatning – Hvad er Internettet

Internettet er uden tvivl det, de fleste af os bruger det meste af vores dagligdag, men samtidig er det de færreste af os, der kan forklare, hvordan det fungerer. I denne artikel har vi derfor set på nogle tidlige eksempler på internettet, samt hvordan det fungerer i praksis. 

Vi har også set på, hvad der egentlig sker, når du indtaster et domænenavn i din browser, inden hjemmesiden åbner foran dig. Det er netop det, der har gjort opbygningen af internettet så utroligt imponerende. En bedre forståelse af, hvordan internettet rent faktisk fungerer, vil også give et indblik i den teknologiske udvikling, der er sket med vores enheder de seneste år.