Hvad er en sitemap?

Der er næppe tvivl om, at trafik fra søgemaskinerne er vigtig for hjemmesiderne, og så er SEO et vigtigt element. Hvad mange dog ikke ved er, hvilken effekt en sitemap kan have på din hjemmeside. De færreste af os bruger en sitemap til navigation længere, men søgemaskinerne bruger stadig disse aktivt. En sitemap kan derfor have stor betydning for, hvor hurtigt en søgemaskine som Google identificerer og rangerer din hjemmeside. 

Dette bringer os til det næste spørgsmål, nemlig hvad er en sitemap – og har din hjemmeside virkelig brug for en sitemap? For at besvare dette, samt hvordan man laver en sitemap, har vi udarbejdet denne guide. Her vil vi tage dig igennem alt, hvad du behøver at vide om sitemaps, hvordan du opretter en til din hjemmeside og meget mere. 

Læs videre for at finde ud af mere om, hvordan en sitemap kan forbedre SEO på din hjemmeside.

Hvad er en sitemap?

Selvom navnet sitemap kan være selvforklarende, ved mange mennesker ikke helt, hvad ordet dækker over. Heldigvis er det ret simpelt. En sitemap er netop det, som navnet antyder – et kort over din hjemmeside. En sitemap er dog ikke designet til os menneskelige brugere, men derimod for at crawlere fra søgemaskinerne nemt kan finde din nye hjemmeside

En sitemap viser søgemaskinen et komplet overblik over alle siderne på din hjemmeside, samt hvordan disse hænger sammen. På denne måde kan du ofte opleve, at søgemaskinen indekserer og rangerer din hjemmeside hurtigere. Kort sagt; En sitemap gør arbejdet nemmere for søgemaskinen, hvilket ofte kan resultere i hurtigere rangering af din hjemmeside. 

En sitemap er normalt en lang liste af URL’er relateret til din hjemmeside, men du finder også en række andre nyttige oplysninger i sitemappen. Nogle af de ting, du gerne vil have et overblik over, er: 

  • Hvor mange billeder hver side består af
  • Hvornår en side sidst blev opdateret
  • Andre sprog er en side tilgængelig på 

Hvilke typer sitemaps findes der?

Når vi taler om sitemaps, er det som regel XML-sitemaps, vi henviser til, men der er i alt fire forskellige typer sitemaps. De har alle deres egen betydning for SEO og kortlægning, så det er godt, at du ved, hvilke muligheder der er her. 

  • XML Sitemap – Dette er den mest almindelige type sitemap, der bruges i dag. Hvis du bruger et CMS som WordPress, vil en sådan sitemap ofte blive genereret automatisk. Der er en række plugins, der genererer sådanne sitemaps til din hjemmeside, uden at du behøver at gøre noget ved det. 
  • Newt sitemap – Dette er en sitemap, der hjælper Google Nyheder med at kortlægge nyhedsindhold på tværs af emner. Sådan en sitemap kan gøre det nemmere at få indhold præsenteret under de rigtige søgemaskine-emner. 
  • Video sitemap – En sitemap, der gør det muligt for søgemaskinen at forstå videoindholdet på din hjemmeside. 
  • Image sitemap – Denne sitemap hjælper Google med at opdage og forstå de forskellige billeder, der findes på din hjemmeside. 

Hvorfor er en sitemap vigtig?

Selvom der kan være flere grunde til, at vi producerer indhold online, vil det være uhensigtsmæssigt, hvis ingen finder dette indhold. Derfor er det vigtigt, at hjemmesiden har en sitemap, så Google og Bing finder dit indhold. En fejl, mange begår, når de opretter en hjemmeside, er at droppe en sitemap. Dette kan ofte have katastrofale konsekvenser, og i værste fald forhindre din hjemmeside i overhovedet at placere sig i søgemaskinen. 

En sitemap vil aldrig erstatte gode interne links, men den er uden tvivl vigtigt. Du bør derfor kombinere gode rutiner om interne links med en sitemap, så Google nemt kan kortlægge forskellige dele af din hjemmeside. En god tommelfingerregel her er, at der skal linkes til alle interne sider fra mindst én anden side på din hjemmeside. 

Grunden til, at du bør have en sitemap, er simpelthen, at indeksering vil gå meget hurtigere. Google-crawleren finder forskellige sider gennem links, men hvis den skal behandle et stort antal sider for at finde den sidste, vil det ofte tage tid. Hvis du derimod har en sitemap, vil Googles bot finde alle siderne på én gang gennem én fil. En sitemap kan derfor få Google til at indeksere din hjemmeside hurtigere, og er især vigtig for hjemmesider med et stort antal sider såsom blogs eller netbutikker.

Selvom en sitemap er vigtigt for store hjemmesider, vil det være lige så vigtigt for en helt ny hjemmeside. Det skyldes, at interne links ofte ikke er lavet på tilstrækkelig vis endnu, og Google vil dermed kæmpe med at linke forskellige sider. En god sitemap vil derfor vise Google hele din hjemmeside, og resultere i hurtigere placering i søgeresultaterne.

Skal min hjemmeside have en sitemap?

Svaret på dette spørgsmål er uden tvivl ja. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at din side skal have en sitemap. Meget af dette er bestemt af, hvor gode de interne links og eksisterende struktur på dine sider er. Har du gode rutiner for interne links og en overskuelig struktur på din side, vil søgemaskinen højst sandsynligt finde ud af det uden større problemer. Så vil en sitemap ikke nødvendigvis være et must. samtidig er det svært at holde et godt overblik over sidens struktur, når den vokser i størrelse med tiden. Et sitemap kan være et godt værktøj til orientering, både for dig, læserne og søgemaskinen.

Der er dog nogle kategorier, der utvivlsomt bør have en sitemap. Derfor har vi samlet disse i listen nedenfor. Hvis din side falder ind under en af ​​disse kategorier, anbefaler vi kraftigt, at du gør dig den ulejlighed at oprette en sitemap. 

  • Store, komplicerede eller helt nye hjemmesider – Hvis du har et omfattende antal sider, eller har du en helt ny hjemmeside, vil en sitemap gøre det meget nemmere for søgemaskinen at kortlægge de forskellige dele af din hjemmeside. 
  • Din side har et stort antal sider, der ikke er godt linket sammen – Hvis du har dårlige interne links eller et stort antal sider, der ikke er forbundet, vil en sitemap være et must for Google for at forstå strukturen på din side. 
  • Der offentliggøres mange nyheder, billeder eller videoer på siden – Hvis dette er tilfældet, bør du have klare sitemaps, der hjælper søgemaskinen med at forstå indholdet på din hjemmeside bedre. 

Hvordan opretter jeg en sitemap?

En sitemap kan være et meget nyttigt værktøj til din hjemmeside, og den er heldigvis ikke specielt kompliceret at sætte op. Vi vil derfor se på nogle forskellige muligheder, der gør, at du hurtigt og nemt kan lave en sitemap på din hjemmeside. 

Opret den selv

Du kan selvfølgelig selv lave din sitemap, men det er uden tvivl den mest tidskrævende mulighed. Dette vil dog give dig fuld kontrol over din sitemap og muligheden for at skalere den, efterhånden som din side udvikler sig. 

Brug en udvidelse (plugin)

Bruger du et CMS såsom WordPress, vil der være en række udvidelser, som gør dette arbejde legende nemt for dig. Her kan du fx bruge YoastSEO som er en nem udvidelse at bruge. Tilsvarende finder du forskellige løsninger til at lave en sitemap gennem de fleste andre CMS-systemer såsom GoDaddy, Squarespace, Wix, Webnode og One.com. Alle disse har deres egne metoder til hurtigt at sammensætte en sitemap.

Brug en online XML-generator

Den sidste mulighed du kan vælge, er at oprette en sitemap ved hjælp af en online XML-generator. Det er hjemmesider, der giver dig mulighed for at få og oprette en sitemap direkte i din browser. Desværre er der ofte begrænsninger forbundet med disse, men til mindre sites kan det fungere glimrende.