Hvad er en IP-adresse? Introduktion for nybegyndere

Et begreb mange har hørt om, men ikke helt kan forklare i praksis, er IP-adresser. Disse strenge med forskellige tal og punktummer kan virke gammeldags, men er helt essentielle for, hvordan internettet fungerer i praksis. Vi vil derfor se nærmere på, hvad en IP-adresse er for noget, samt hvordan disse fungerer i denne hurtige introduktion. 

For det er præcis, hvad en IP-adresse er – en række af tal og punktummer. Et eksempel på en IP-adresse ville være 192.168.2.35, men hvad er formålet med disse tal? For at dette giver mening, er vi nødt til at se nærmere på, hvordan internettet er forbundet. Internettet, som vi kender det i dag, er millioner af forskellige enheder, der er forbundet ved hjælp af forskellige servere. Hver enhed på dette netværk har en IP-adresse, så andre enheder kan identificere enheden.

Derfor kan vi sige, at en IP-adresse i praksis fungerer for enheder, ligesom et CPR-nummer fungerer for os danskere. Hver enhed har en unik IP-adresse, der består af tal fra 0 til 255. Det betyder, at du kan få en IP-adresse fra 0.0.0.0 til 255.255.255.255, men det er kun yderpunkterne. 

Hvad er formålet med IP-adresser?

Ethvert netværk af computere har et behov for at kunne identificere de forskellige enheder, der er på netværket. Dette gælder både dit lokale hjemmenetværk og internettet generelt. Her indtastes IP-adresser som den identifikator, som forskellige enheder bruger til at afklare, hvilken enhed de kommunikerer med, og hvor den er placeret. 

IP-adresser hjælper derfor forskellige maskiner med at identificere forskellige enheder på et netværk, herunder computere, routere, Bluetooth-enheder, printere og anden hardware. Ved at udveksle IP-adresser kan enhederne kommunikere med hinanden og udveksle den nødvendige information, der får internettet til at fungere, som vi kender det. 

Hvordan fungerer IP-adresser i praksis?

De fleste af os har oplevet problemer med vores forbindelse eller vores computer gennem årene. Især fejl, man oplever, når man forsøger at oprette forbindelse til et netværk, kan være kedelige, men hvad der virkelig sker, kan få mennesker forklare. For at gøre dette mere forståeligt er det vigtigt at vide, hvordan IP-adresser fungerer i praksis, så du nemmere kan fejlfinde din enhed. 

IP- eller internetprotokoller, som forkortelsen faktisk står for, fungerer på samme måde som andre protokoller. De skaber et fælles sprog og retningslinjer, der gør det muligt for forskellige enheder at udveksle de nødvendige oplysninger på netværket. Vi vil derfor se nærmere på de tre trin, der gennemføres, når du forsøger at modtage eller sende data på internettet. 

  1. Det første, der sker, er, at din enhed opretter forbindelse til internettet. Dette sker normalt via din internetudbyder derhjemme eller via virksomhedens netværk, hvis du er på arbejde. 
  2. Internetudbyderen for det netværk vil derefter tildele din enhed en IP-adresse, så den kan identificeres som en separat enhed. Når du forsøger at åbne en hjemmeside eller se en video, vil disse oplysninger derfor blive sendt til din internetudbyder, som derefter sender dataene til den korrekte enhed ved hjælp af din IP-adresse. 
  3. Din IP-adresse er dog ikke noget, der er hugget i sten. Det kan ændre sig ved en række forskellige lejligheder. Den vil blandt andet ændre sig, hvis du genstarter din router, kontrakter din internetudbyder og anmoder om en ny IP, eller hvis du aktiverer en VPN-løsning. 

Denne proces starter på ny, hver gang du opretter forbindelse til et nyt netværk, hvilket betyder, at du får tildelt en ny IP-adresse for hvert netværk, du opretter forbindelse til. 

Forskellige typer IP-adresser

Alle virksomheder og enkeltpersoner, der har adgang til internettet, får tildelt en forbruger-IP-adresse, der kan opdeles i to forskellige grupper – Private IP-adresser og Offentlige IP-adresser. Hvilken du bliver tildelt, vil blive bestemt af, hvor netværket er placeret. Vi vil derfor se nærmere på, hvilke typer IP-adresser der findes, og hvordan disse fungerer forskelligt fra hinanden. 

Privat IP-adresse – En privat IP-adresse er den individuelle IP-adresse på de forskellige enheder internt på dit netværk. For eksempel vil hver enhed på dit hjemmenetværk (printere, tv, højttalere, robotstøvsuger, smartphone osv.) have sin egen IP-adresse til at identificere dem på netværket. 

Offentlig IP-adresse – Dette er den IP-adresse, som internetudbyderen bruger til dit netværk uden for det interne netværk. Dette er ikke tildelt individuelle enheder på netværket, men refererer til hele netværket. Dette er for at sikre, at enheder uden for dit netværk kan identificere det netværk, du sender forespørgsler fra. Denne kategori er igen opdelt i to forskellige IP-adresser: statisk og dynamisk. 

Dynamisk IP-adresse – Disse er IP-adresser, der udskiftes med jævne mellemrum. Dette er den adresse, som din internetudbyder tildeler sine kunder. Hver internetudbyder køber et stort parti IP-adresser og fordeler dem mellem sine kunder. Disse vil efter en periode blive omfordelt, så det bliver sværere for hackere og uvedkommende at spore individuelle enheder på internetudbyderens netværk. 

Statiske IP-adresser – I modsætning til dynamiske IP-adresser kan statiske IP-adresser ikke udskiftes. Dette bruges sjældent til private netværk og virksomheder, men der er nogle få undtagelser. Det gælder blandt andet servere, der skal gemme noget permanent såsom e-mail-konti og hjemmesider. Disse har statiske IP-adresser, så du kan finde den samme hjemmeside, hver gang du indtaster en IP-adresse. 

Hvordan finder jeg min IP-adresse?

I dag findes der en række forskellige værktøjer, som kan vise dig din IP-adresse, hvis du vil finde ud af, hvad den præcis er. Blandt andet vil de fleste VPN-tjenester automatisk vise dig din IP-adresse, og muligvis den de har tildelt dig gennem deres løsning. Vil du derimod finde din IP-adresse uden at skulle købe en VPN, så kan det enkleste ofte bare være at google “Hvad er min IP-adresse“. 

Så vil hjemmesider som IP location og whatismyipaddress.com gerne dukke op. Disse websteder kan finde din IP-adresse, da din enhed har sendte en forespørgsel om information, mens den forsøgte at oprette forbindelse til webstedet. På denne måde får du hurtigt indblik i, hvad din IP-adresse er. 

Find private IP-adresser

Hvis du derimod vil finde den private IP-adresse på en bestemt enhed, skal du gøre det på den pågældende enhed. Her er nogle forskellige tilgange, som du kan finde ud af mere om nedenfor, baseret på enheden:

  • Hvis du bruger Windows , kan du åbne Windows Search og indtaste CMD. Dette vil vise kommandoprompten. Indtast “ipconfig”, og din IP-adresse vises i teksten, der vises. 
  • Men hvis du bruger en Mac , kan du finde IP-adressen ved at gå til Systemindstillinger og vælge Netværk. 
  • iPhone skal du finde disse oplysninger ved at åbne indstillinger, vælge Wi-Fi og derefter trykke på (i) ved siden af det aktive netværk. Du finder IP-adressen i de DHCP-fanen, der så vises. 

Sammendrag

IP-adresser er helt afgørende for, hvordan internettet fungerer i praksis, og er et vigtigt værktøj til, hvordan forskellige enheder kommunikerer med hinanden. Dette omfatter alt fra offentlige servere og tjenester til mobiltelefoner og tablets, der vil have adgang til Netflix. Viden om, hvordan disse systemer fungerer, er vigtig, når du skal lave en ny hjemmeside. For at give en grundlæggende introduktion til, hvordan IP-adresser fungerer, har vi set nærmere på nogle forskellige typer af IP-adresser, hvordan disse distribueres til private og offentlige adresser, og sidst men ikke mindst, hvorfor disse er så vigtige.