Hvad er et websted? En introduktion til nybegyndere

Stiller vi spørgsmålet Hvad er et websted? så vil de fleste sige, at der er noget, man finder på internettet. Dette er korrekt, men et websted er langt mere end bare det, man ser ved at indtaste en URL-adresse. Et websted er nemlig en samling af forskellige sider, der er opbygget af HTML, XHTML, AMP HTML og en række forskellige elementer.

Derudover finder du servere, applikationer, kode og utroligt meget mere. Dette er dog noget, der er skjult i baggrunden på et websted, hvilket gør at de færreste brugere egentlig tænker over, hvor meget arbejde der ligger bag et godt websted. Vi har derfor lavet denne guide, som tager dig lidt mere i dybden af, hvad et websted egentlig er for noget.

Hvad er et websted?

Selvom et websted består af, hvad vi finder ved at indtaste en adresse i søgefeltet i browseren, så sker der enormt meget i baggrunden af webstedet. Faktisk består et websted af HTML, CSS, JavaScript, XHR, JSON, PDF, CSV, billeder, skrifttype, XHTML og forskellige udvidelser, men hvis disse skulle være synlige for brugerne, ville det have været et sandt kaos af tal, bokse og utrolig meget kodesprog.

Det, som rent faktisk sker, når vi indtaster et domænenavn i vores browser, er, at bruger agenten (browseren) læser koden og fremstiller det visuelle, som koden opretter. For dem, der bruger webstedet, vises det derfor som et brugervenligt websted med logisk struktur af overskrifter, billeder og indhold.

Det første websted på internettet blev offentliggjort den 13. november 1990 af Tim Berners-Lee. Siden da har milliarder af websteder udviklet sig til alle typer og former, og i denne artikel vil vi derfor se nærmere på, hvad der gør dette muligt.

Hvad er strukturen på et websted?

Som udgangspunkt består et websted af struktureret tekst, hvor andre elementer såsom billede og video kan integreres. Det mest elementære ved et websted er, at det indeholder et hyperlink, der henviser til andre websteder. Hvert af disse websteder har mindst én URL -adresse, der er mulig at søge, hvis du bruger en browser som Chrome, Firefox, Edge og Safari.

Indholdet af et websted kan være dynamisk eller statisk, hvilket påvirker, hvordan det opdateres, hver gang du besøger siden. Et dynamisk websted regenereres hver gang det hentes baseret på resultatet af anmodningen. Et statisk websted vil derimod have det samme statiske indhold, hver gang en anmodning sendes til serveren.

Der er endvidere flere forskellige muligheder for at indlæse et websted. Det mest almindelige er, at man henter det ned fra internettet, men webstedet kan også gemmes lokalt på en harddisk, så længe det er tilknyttet et netværk af maskiner. Mange sammenblander ofte et websted med det, vi kalder for en hjemmeside. Det skyldes, at en hjemmeside består af flere websteder, hvilket vi har illustreret nedenfor.

Hvis du indtaster nettsidelab.no, så kommer du ind på vores hjemmeside. Dette består dog af flere websteder, som du finder, hvis du klikker rundt på siden. Eksempler på dette er hjemmesidebygger.dk/lav-din-egen-hjemmeside/ og hjemmesidebygger.dk/starte-webshop/. Begge er websteder, der er tilknyttet ved hjælp af et fælles domæne, og dermed udgør en del af vores websted.

Hvad er et websted opbygget af?

Den mest primitive form for websted kan bestå af så lidt som en HTML-fil, som er tilknyttet et domæne online. Det kan være en hel hvid side med et enkelt ord eller en sætning placeret på siden i ren tekst. På denne måde kan du strengt taget opbygge en hjemmeside uden andet end tekst, men dette vil sjældent give en brugervenlig oplevelse.

De fleste websteder består derfor af et katalog over forskellige elementer, der danner det visuelle udgangspunkt for din hjemmeside. Her vil HTML sikre, hvordan den er struktureret, og hvilken tekst der vises hvor, mens CSS og JavaScript er ansvarlige for designet af det visuelle aspekt af din hjemmeside. Derudover er det nødvendigt med servere, domæne og software for at uploade din kode.

Det korteste websted, du kan lave, vil være <p>.</p> Resultatet af dette ville være en sort prik på et hvidt websted, der er tilknyttet et domæne. Meget lidt brugervenligt, men i teorien vil det udgøre et websted. De fleste udviklere vil derfor bruge en række forskellige elementer, der til sammen udgør det, som forbrugere i dag anser for et websted. Her vil design, funktionalitet og indhold være knyttet til en struktureret kode. På den måde får du et brugervenligt websted, når du indtaster en URL, ikke blot en væg af tekst.

Vi kan således opsummere komponenterne på et websted med følgende liste:

  • Hjemmeside
  • Kategoriside
  • Tjeneste, produkt, blogside
  •  Indholdet på webstedet
  •  Server til webstedet
  • Design af webstedet
  •  HTML, CSS, JS, billeder, font filer og kode

Hvad er formålet med HTML, CSS og JS?

Nu har vi kastet rundt med nogle forkortelser i et stykke tid, men forklarede ikke, hvad formålet egentlig er med disse på et websted. Eftersom de fleste websteder i dag består af en teknologisk blanding af HTML, CSS og JS, kan det være godt at vide, hvad disse egentlig betyder teknisk set. Hvordan disse placeres i koden kan variere alt efter hvilken person, der har skrevet koden, men funktionaliteten vil stort set være den samme.

JavaScript (JS) kan ofte placeres direkte i en HTML-beskrivelse, således at Script-tagget fra HTML kan bruges med henblik på funktionalitet. Desuden vil disse blive implementeret med HTML og CSS for at danne rammen for webstedet. Ved at kombinere alle tre vil JS beskrive funktionaliteten, HTML bestemme indholdet og CSS indholdets udseende. På den måde kan du nemt adskille de forskellige dele og dermed foretage justeringer af webstedet undervejs, hvis du vil foretage ændringer.

Nedenfor har vi set på, hvordan de tre forskellige elementer fungerer individuelt, samt hvad formålet er med dem på et websted.

  • HTML: HTML bruges kun til at bevare indholdet, sådan som det skal vises. Her bruges forskellige HTML-tags til at beskrive den pågældende type indhold. Det kan for eksempel være afsnit, overskrift, billeder og lignende – hvilket giver en computer mulighed for at forstå, hvad den ser på.
  • CSS: Desuden har vi det visuelle element, som bliver afgjort ved hjælp af CSS-filer. Det er disse filer, som en browser bruger til at afgøre, hvordan HTML-indholdet skal fremstilles i din browser. Hvis man fjernede al CSS fra et websted, ville brugeren kun finde en lang tekststrimmel, når de klikker ind på webstedet. CSS-filer bruges blandt andet til at implementere et responsivt design, som er et vigtigt element, når webstedet skal kunne bruges på flere forskellige enheder på samme tid.
  • JavaScript: Det sidste element er adfærd, og her er det JavaScript, som kommer ind i billedet. Det er en separat kode, der ofte indtastes i henhold til HTML i koden, men på samme tid er integreret i kernekoden gennem forskellige ‘tags’. På den måde ved browseren, hvilke scripts der skal indlæses i takt med, at siden indlæses for brugeren.

Kombinationen af ​​disse tre elementer er det, vi betragter som et websted i dag. Af de tre er det kun HTML, du BEHØVER, men hvis du vil lave et brugervenligt websted, vil det være elementært at kombinere alle tre.

Hvordan lave et websted?

Skal du lave et websted, skrives dette oftest i HTML for at sikre, at alle browsere har mulighed for at downloade indholdet. Du vil dermed skrive indholdet ved hjælp af forskellige HTML-tags, så det visuelle produceres via CSS-filer. Det er for længst blevet standarden for, hvordan man laver et websted på grund af, hvor let det er at lave strukturen mellem CSS og HTML.

Hvis du vil lave en mere kompliceret hjemmeside, vil kan du gøre det ved at bruge HTML-kildeteksten sammen med et serverside-script. Derefter kommer programmeringssprog som PHP, Perl, Python, Ruby og VCScript ind i billedet. Mange benytter også Java på grund af den mulighed, det giver for at integrere databaser undervejs.

Til sidst vil man integrere funktionaliteten for brugerne ved hjælp af JavaScript som integreres i koden. De forskellige programmer, man kan skrive kode i, laver derefter et script, som fungerer udgående til browseren. Dette sendes ved hjælp af HTML-tekst til den browser, som brugeren benytter. Her får browseren instruktioner om, hvordan en webside skal gengives på skærmen for brugeren.

Ganske vist kan du hoste en webside på din egen maskine ved at forbinde den til internettet, men de fleste vil uploade koden til en webserver hos et datacenter. Det er steder, der udlejer datakraft med henblik på hurtigt og nemt at uploade en ny kode og lave en hjemmeside.

Hvad er formålet med en webside?

Der findes utallige anvendelser til en webside og lige så mange formål. De fleste virksomheder ønsker at lave en webside til præsentation af deres virksomhed, mens andre bruger dem som en virtuel tilstedeværelse af webshops, udsalgssteder og lignende. Vi har derfor lavet en liste over nogle forskellige formål og typer websider, du kan finde online i dag:

  • Informative websider, som har til hensigt at præsentere så meget information som muligt på en organiseret måde. Her kan fremhæves eksempler som Wikipedia, Wikibooks og norske SNL. Denne type side består ofte af flere millioner websider, som alle beskæftiger sig med deres eget emne.
  • Nyhedssider fungerer som et svar på traditionelle aviser online. Formålet med sådanne websider er, at der løbende skal publiceres nyt indhold, men det eksisterende indhold behøver ikke at være så organiseret som på informative encyklopædier. Et eksempel på dette er, hvordan VG.no har en enklere struktur end Wikipedia.
  • Webshops er en anden slags webside, der oftere og oftere dukker op. Det er websider, der har til hensigt at sælge noget online og promovere forskellige produkter til besøgende. Disse sider har ofte en nøje planlagt visuel profil og meget lidt krævende indhold, så kunderne finder hurtigt det produkt, de vil købe.
  • Landingssider er et godt eksempel på statisk indhold, som kun har til hensigt at præsentere et specifikt budskab eller et produkt. Denne type webside har sandsynligvis de fleste af os sikkert besøgt, når vi downloader noget online eller tilmelder os et nyhedsbrev.

Hvorfor er SEO vigtigt for et websted?

Noget, der ofte dukker op, når man taler om websteder og synlighed, er søgemaskineoptimering eller SEO. Dette hænger tæt sammen med, hvordan man opnår organisk trafik gennem søgemaskiner som Google og Bing. Grunden til, at det er meget relevant, når man skriver koden, er, at de fleste crawlere såsom GoogleBot bruger sourcecode, når de kortlægger websider.

Det betyder, at Google går ind i koden på din webside og bruger den til at bestemme, hvordan indhold findes på din side. Derfor er det vigtigt, at der er en struktur og sprog, som GoogleBot forstår, så den kan kategorisere siden korrekt. På den måde vil din webside blive sat i det rigtige søgeresultat, og du kan således få bedre resultater på din trafik.

Opsummering

Selvom de fleste mennesker kan forklare, hvad et websted er principielt, vil der være mange elementer bag en webside, som de fleste ikke er så fortrolige med. Her kommer især HTML, CSS og JavaScript ind som tre af de vigtigste byggesten til at lave et websted. Vi har derfor set lidt nærmere på, hvordan disse er forbundet, såvel som hvad du skal vide om funktionaliteten af ​​de forskellige.

Vi har også set nærmere på, hvordan man laver et websted ved hjælp af de forskellige kodesprog, før vi har set på, hvorfor det er så vigtigt at bruge den rigtige kode til dit websted. Det handler primært om, hvordan en browser gengiver websiden til slutbrugeren, hvilket kan være forskellen mellem succes og katastrofe.