Hjemmesidehastighed: En komplet guide (nyttige tips osv.)

Når man laver en hjemmeside, er der mange faktorer, der skal tages i betragtning, og hastighed er en af ​​dem. Vi vil derfor se nærmere på, hvorfor hastighed er så vigtig, samt hvordan du kan undersøge din hjemmesidehastighed. Til sidst vil vi se på nogle potentielle skridt, du kan tage, for gøre din hjemmeside hurtigere.

Selvom hastighed i høj grad handler om en god brugeroplevelse, er der flere algoritmer og maskiner, der evaluerer hjemmesider. Disse omfatter hastighed, hvilket betyder, at Google og andre søgemaskiner bruger dette i deres vurdering. Dårlig hastighed kan derfor påvirke den placering, din hjemmeside får af søgemaskinen, hvilket igen kan være afgørende for din succes.

Læs videre for at lære mere om hjemmesidens hastighed, og hvordan du optimerer din hjemmeside.

Hvorfor er en hurtig hjemmeside vigtig?

Det er ingen hemmelighed, at vi forbrugere stiller stadig højere krav til, hvad vi forventer af en hjemmeside. I takt med at flere og flere får installeret fiber og hurtigere internetforbindelser, har det også øget forventningen om, at hjemmesider reagerer hurtigt. En langsom hjemmeside vil normalt få læseren til at klikke videre.

Som vi nævnte tidligere, er formålet med denne guide at vise dig, hvordan du opnår bedre hastighed på din hjemmeside, men inden vi kommer så langt – så lad os se nærmere på, hvorfor hjemmesidehastighed er vigtig.

SEO

En vigtig del af at drive en hjemmeside er din synlighed på Google og andre søgemaskiner. Det er her SEO eller søgemaskineoptimering kommer ind som et vigtigt værktøj. Enkelt forklaret handler det om at gøre siden så attraktiv som muligt for Googles algoritme, hvilket resulterer i en højere placering, når søgeresultater præsenteres.

Her kommer indhold og søgeord ind som vigtige værktøjer, men også hastigheden på dine hjemmesider er meget vigtig. Google vurderer hjemmesider på brugervenlighed, hvilket betyder, at Google tager hensyn til mobilbrug, loadtid, svartid fra servere og lignende. En hurtig hjemmeside vil derfor resultere i en bedre score hos Google, og dermed også påvirke din SEO-score.

Vores klare anbefaling er derfor, at du vælger et webhotel, der har en god responstid på det geografiske marked, du sigter efter. Har du primært danske læsere, vil et dansk webhotel være det bedste, men hvis det er USA, du sigter efter – vil det være mere attraktivt at have hosting på det amerikanske kontinent, såsom fx Hostinger tilbud.

logo

Bedst for langt de fleste

star icon star icon star icon star icon star icon

4.7/5

Nøgletal

Pris fra: 9,99 USD/måned

Gratis prøveperiode:

Konverteringer

Alle, der kommer på vores hjemmeside, er potentielle kunder, men går det langsomt – eller er hjemmesiden svær at bruge, vil mange hurtigt forsvinde igen. Vi kan derfor trække klare linjer mellem langsomme hjemmesider og dårlig konverteringsrate. Det hjælper ikke meget med et godt produkt, hvis ingen køber det, så her bør du investere i tilstrækkelig serverkraft.

Det kan også være en god idé at udføre test af hjemmesiden med jævne mellemrum, så du nemmere kan opdage potentielle problemer, der påvirker konverteringsraten. Her anbefaler vi, at du bruger et analyseværktøj til hastighed, men også at du overvåger bounce rate. Det kan være svært at have de nødvendige data i starten, men i takt med at du kører test og indsamler data – bliver det nemmere at se, hvilken effekt forskellige ændringer har på brugeroplevelsen af ​​din hjemmeside.

Brugeroplevelse

Sidst men ikke mindst vil langsomme hjemmesider gå direkte ud over brugeroplevelsen. Der er ikke meget, der er mere irriterende end en hjemmeside, der tager lang tid at indlæse. Der er lavet en række brugerundersøgelser om netop dette emne, og mange svarer, at de oftest finder andre hjemmesider, hvis en side tager for lang tid. I så fald kan du risikere at miste potentielle kunder på grund af et dårligt indtryk af hjemmesiden din.

Det er noget, de fleste vil genkende hos sig selv, men ofte glemmer man det med sin egen hjemmeside. Vores anbefaling er derfor, at du følger forskellige værktøjer, men også at du får nogen til at teste hjemmesiden på dine vegne. Dette kan afsløre problemer, du ikke selv ser, eller give gode input til, hvilken oplevelse siden giver.

Sådan tester du hastigheden

Når du tester hastigheden på din hjemmeside, er det vigtigt, at du bruger det rigtige værktøj. Vi vil derfor se nærmere på, hvilke værktøjer der findes, samt hvilke du skal bruge til din hjemmeside. Hvilket værktøj, du bruger, vil også have betydning for resultaterne, så valg af forkert værktøj kan ofte resultere i forkerte oplysninger.

  • Google PageSpeed ​​​​Insights – Da det er Google, de fleste gerne vil have en god placering på, vil det være naturligt at bruge et værktøj fra netop Google. Dette værktøj bruger syntetiske data fra Lighthouse (open source) samt organiske data fra Google. Vi anbefaler normalt dette værktøj til dem, der ønsker god indsigt, men ikke ønsker at investere i dyre programmer.
  • LighthouseDette er et andet værktøj fra Google, men det kommer med åben kildekode. Dette er et lidt mere avanceret værktøj, som kan bruges i Google Chromes udviklerværktøjer eller på Web.dev. Medmindre du allerede ved dette, vil Google PageSpeed ​​​​Insights være tilstrækkeligt.
  • Pingdom ToolsDette er endnu et gratis værktøj, der giver dig mulighed for at teste meget, men det mangler desværre muligheden for at lave brugerdefinerede tests. Du skal dog opgradere til et betalt abonnement, hvis du vil have adgang til alle funktionerne, der er tilgængelige i værktøjet.
  • GTmetrixFleksibelt værktøj med god brugergrænseflade. Her kan du oprette en gratis bruger, så du kan tilpasse kriterierne for din test. Den eneste ulempe er, at gratis versionen ikke understøtter mobilenheder.
  • WebPageTestDette kan være et af de bedste tilgængelige værktøjer, men mange mennesker finder brugergrænsefladen en smule forældet. Vi kan især godt lide, at du kan køre test på forskellige scenarier, hvilket gør fejlfinding og test nemmere.

Når du har fundet det værktøj, du vil bruge, er det tid til at gennemføre testen. Men før vi kører selve testen, er der nogle indstillinger, som er vigtige at lave først. Det første, du skal tjekke, er, at du bruger den korrekte testplacering. Hvis dit websted har besøgende fra mange steder i verden, bør du køre test for hver af disse steder. Dette vil sikre, at du har de nødvendige resultater for hver oplevelse.

Et godt værktøj vil også give dig mulighed for at teste, hvordan siden indlæses på forskellige enheder og hastigheder. Vi anbefaler altid, at du kører så mange tests som muligt, så du kan kortlægge, hvordan siden indlæses på alt fra pc’er og tablets, til mobiltelefoner på 3G og 4G.

Hvad gør din hjemmeside langsom?

Fordelen ved de fleste værktøjer er, at du får et resultat, der beskriver, hvor problemet ligger, men vi vil alligevel se nærmere på nogle elementer, der ofte medfører langsomme hjemmesider.

  1. Plugins – En af de mest almindelige årsager til langsomme hjemmesider er plugins. Du har muligvis installeret plugins, der nu er forældede eller ikke længere kompatible med dit CMS-system (for eksempel WordPress). Du bør derfor altid sikre dig, at de nødvendige plugins er opdaterede, samt forsøge at fjerne dem, der ikke længere bruges. Dette vil hjælpe med at opretholde høj hastighed på dit hjemmesiden, men også eliminere potentielle sikkerhedstrusler.
  2. Store billeder – Store billeder med høj opløsning kan være gode at bruge, men de fylder også enormt meget på din hjemmeside. Et resultat af dette er derfor, at siden indlæses langsommere på grund af billederne. Derfor anbefaler vi, at du tilpasser billederne til brug på din hjemmeside, fx ved at nedskalere dem – og bruge JPG-format i stedet for PNG.
  3. Langsom hosting – Den sidste faktor, der ofte er forbundet med langsomme hjemmesider, er simpelthen langsom hosting. Hvis serveren, som din hjemmeside er gemt på, er dårlig eller overbelastet – vil dette resultere i, at din side indlæses langsomt. Det kan derfor være relevant at finde et bedre webhotel, hvis du har brug for højere hastighed.
  4. Krævende animation – Selvom animationer kan se godt ud på dine hjemmesider, vil de ofte indebære, at siden indlæses langsomt. Et par sekunder på hver animation kan hurtigt føre til en stor belastning undervejs, så her anbefaler vi, at du undgår overdreven brug af animationer generelt.
  5. Videoer og elementer – I dag er det blevet mere og mere almindeligt at bruge video eller automatisering på hjemmesider, men det kan også være meget krævende for din server. Jo mere, du skal indlæse, hver gang nogen besøger din hjemmeside, des langsommere bliver siden. Vi anbefaler derfor, at du bruger lazy load eller tilføjer elementer (f.eks. Youtube), som kan indlæses efter behov, men ikke hver gang nogen indlæser din side.

Hvad kan du gøre for at øge hastigheden på din hjemmeside?

Hvis du allerede har forsøgt at rette de tre punkter, vi har nævnt ovenfor, er der heldigvis nogle værktøjer, der kan hjælpe dig. Der findes nemlig flere værktøjer, der kan gøre din hjemmeside hurtigere ved at optimere indholdet, samt bruge cache eller såkaldte cookies. Her findes en række forskellige systemer og løsninger, men for de fleste går det hånd i hånd med, hvilket CMS-system du bruger.

Da WordPress er det mest almindelige, vil vi derfor gå i gang med nogle udvidelser, der kan gøre din hjemmeside hurtigere ved at optimere indholdet.

Kraken.io

Som vi nævnte tidligere, er billeder en af ​​de største grunde til, at hjemmesider bliver langsommere. Så kan optimering af billederne være et godt alternativ, men her er der flere løsninger at vælge imellem. Vi har valgt at fremhæve Kraken.io som en god løsning, der giver dig mulighed for at optimere billeder på en hurtig måde. Platformen er nem at bruge, og der er flere forskellige plugins, der kan gøre arbejdet endnu nemmere for dig. Hvis du forsøger at mindske byrden på hjemmesiden ved at optimere billeder, så kan Kraken.io helt sikkert være et godt alternativ.

Smush

Smush er et plugin til WordPress, der gør det muligt at styre lazy load og optimering af billeder. Det giver dig også mulighed for at ændre størrelse og komprimere dine billeder, så de fylder mindre på din server. Du kan finde en række lignende plugins på WordPress markedspladsen, men vi anbefaler Smush, da det er brugervenligt og diskret for din hjemmeside.

WP Rocket

WP Rocket er et kraftfuldt caché-plugin, der væsentligt reducerer indlæsningstiden på din side. I dag bruger mere end 2 millioner hjemmesider WP Rocket, så dette er bestemt et kraftfuldt værktøj, der er værd at se nærmere på. Det bedste af det hele er, at opsætningen tager omkring 3 minutter, og du behøver ingen kodningsviden eller lignende elementer. Bare installer udvidelsen, og lad WP Rocket gøre resten af ​​arbejdet for dig.

Valg af tema

Især hvis du bruger WordPress, vil de fleste bruge et tema udviklet af en designer – og det kan være en af ​​grundene til, at din hjemmeside er blevet langsommere. Der er meget godt på WordPress, men nogle temaer indlæses langsomt, fordi de har en enorm mængde elementer eller krævende kode. Du bør derfor prøve at finde et tema, der er optimeret til hurtigere indlæsning. Et godt eksempel på dette er det populære tema Astra, som indlæses meget nemt med enkle designs.

Konklusion

For at du kan forbedre hastigheden på din hjemmeside, vil det i første omgang være nødvendigt at vide, hvorfor siden er langsom. Derfor er det vigtigt at vælge et godt værktøj, der giver dig mulighed for at køre en test, men også at du ved, hvordan du læser de forskellige resultater, der dukker op. Vi har derfor kigget nærmere på nogle meget enkle værktøjer, der giver dig mulighed for at gennemføre en test på din hjemmeside, samt se på, hvor disse egner sig bedst.

Vi har også set på nogle andre udvidelser, der kan hjælpe med at optimere dit indhold, og nogle almindelige elementer, der giver kortere indlæsningstid. Tager du alle disse med i din test, vil du hurtigt opnå bedre resultater, eller i det mindste vide, hvor du skal starte.

En hurtig hjemmeside giver dine besøgende en bedre brugeroplevelse, men hastigheden har også stor betydning for, hvordan SEO-score du kan opnå på Google. Derfor er det vigtigt, at du tager regelmæssige tests og kigger på hver hjemmeside jævnligt. Et par sekunder kan have store konsekvenser, hvis en konkurrent har hurtigere hjemmesider end dig.

Ofte stillede spørgsmål om hjemmesidehastighed

Hvorfor er det vigtigt at have en hurtig hjemmeside?

En hurtig hjemmeside er vigtig, fordi den forbedrer brugeroplevelsen, hvilket kan føre til højere konverteringsrater og bedre placeringer i søgemaskinerne. Langsomme hjemmesider kan medføre, at besøgende forlader siden, før den er indlæst, hvilket kan skade din online tilstedeværelse.

Hvordan kan jeg forbedre hastigheden på min eksisterende hjemmeside?

For at forbedre hastigheden på din eksisterende hjemmeside kan du komprimere og optimere billeder, reducere mængden af JavaScript og CSS, minimere HTTP-forespørgsler, benytte browser-caching og vælge en hurtig webhosting-udbyder.

Har hjemmesidebyggeren indflydelse på hastigheden af min hjemmeside?

Ja, den valgte hjemmesidebygger kan have indflydelse på hastigheden af din hjemmeside. Nogle hjemmesidebyggere tilbyder bedre optimering og værktøjer til at forbedre hjemmesidens hastighed end andre. Det er vigtigt at vælge en hjemmesidebygger, der tilbyder hurtige og optimerede skabeloner og værktøjer.

Hvordan kan jeg måle hastigheden på min hjemmeside?

Du kan måle hastigheden på din hjemmeside ved hjælp af online værktøjer som Google PageSpeed Insights, GTmetrix og Pingdom. Disse værktøjer analyserer din hjemmesides hastighed og giver dig anbefalinger til forbedringer.